dimarts, 22 de gener del 2008

Nou pla de Museus de Catalunya.



El nou sistema de museus es un projecte presentat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, segons aquest projecte, els museus es volen estructurar de la següent manera;

Nomenats museus Nacionals, en surten 4 branques, Museu de Societat (Museu Catalonia), aquest engloba: la xarxa de monuments i museu d’història, xarxa d’etnologia i paratges d’interès etnològic i la xarxa de museus d’arqueologia i jaciments.

Museu de Ciències Naturals, engloba la xarxa de museus de ciències naturals, jardins botànics i jaciments paleontològics.

Museu Nacional d’Art de Catalunya, engloba la xarxa de museus d’art.

Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, aquest engloba la xarxa de museus de ciència i tècnica i ens patrimonials.

D’aquestes 4 grans branques n’hi ha 2 que són de nova creació: el de Societat i el de Ciències Naturals.

A través de la xarxa de museus locals de Catalunya, amb la participació de les diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments es crearà Museus al servei d’atenció museística (SAM), pretén ser un organisme que dinamitzi les col·leccions i doni assistència als diversos museus de la seva zona, ja que, hi haurà un SAM distribuït a cada futura vegueria.

Segons el conseller Tresserras, el museu Catalonia vol ser el museu de l’era de la globalització, pretén ser un reflex de l’evolució de la societat catalana i del seu futur, tindrà la seva seu a Barcelona però encara no se sap el lloc exacte.

Pel què fa al museu de Ciències Naturals, moltes coses estan encara per decidir, de moment se sap que s’ubicarà a la zona Fòrum i que vol ser un referent per donar a conèixer la biodiversitat passada i present de Catalunya.

Tot això està molt bé, però, no s’hauria primer de mirar la situació de molts dels museus que hi ha arreu de Catalunya? No seria millor intentar fer un anàlisi real de les necessitats i la viabilitat dels mateixos, promoure si és factible l’existència de tots els museus tinguin la temàtica que tinguin?

Hi ha molts museus que estan abandonats i que un cop hi ets a dins te’n adones i penses; he pagat per veure tot això però no sembla que hi hagi cap interès per part de ningú de millorar-ne les instal·lacions i el que s’hi mostra a dins.

Si amb aquesta nova estructuració millorem els grans dèficits existents hi estic totalment d’acord, ara bé, la nostra biodiversitat dona per tant? És viable la creació d’un centre dedicat a aquesta matèria? No seria més convenient invertir en els museus ja existents?

1 comentari:

Francesc ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu¡¡ primer hem de situar-nos i saber quins museus tenim i en quines característiques estan representats al públic, a partir d'aquí pots ficar-hi els plans que vulguis, però aquests plans segur que no afectaran a tots els museus de Ctalunya sinó els de més renom¡¡¡